Västerbottenpanerad rotselleri med sötpotatispuré och picklade lingon

Västerbottenpanerad rotselleri med sötpotatispuré och picklade lingon image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 0 min
Tillagning 40 min

Ingredienser

4 personer
  • Västerbottenpanerad rotselleri

    • 1   rotselleri liten
    • 1   dl vetemjöl
    • 2   ägg
    • 2   dl ströbröd
    • 100   g västerbottensost riven
    •   smör till stekning
    •   olja till stekning
    •   timjan till servering
  • Sötpotatispuré

    • 3   sötpotatisar medelstora
    • 50   g smör
    • 3   msk gräddfil
    •   salt
  • Picklade lingon och rödlök

    • 1   rödlök
    • 150   g lingon
    • 1   dl vatten
    • 0,5   dl socker
    • 0,25   dl ättiksprit

Förberedelse

    Gör så här:

    1.    Skär rödlök tunt på mandolin eller med kniv.

    2.    Vispa vatten, socker och ättika tills sockret löst upp sig.

    3.    Tillsätt rödlök och lingon i lagen, se till att allt ligger i vätska och låt stå.

    4.    Skär sötpotatis i mindre bitar och koka tills mjuk i lättsaltat vatten. Lämna plats för rotsellerin i kastrullen.

    5.    Skala och skär rotselleri i ca 1 cm breda halvmånar.

    6.    Lägg i rotsellerin i det kokande sötpotatisvattnet och låt koka med sista 7 minuterna.

    7.    Häll av vattnet och plocka ut rotsellerin, lägg på en handduk och låt torka och svalna lite.

    8.    Tillsätt smör, gräddfil och salt i kastrullen med sötpotatisen (den ska ej stå på värmen). Mixa till en puré.

    9.    Vispa upp två ägg i en tallrik och blanda i västerbottensost. Häll upp ströbröd i en andra och mjöl i en tredje.

    10.    Vänd rotsellerin i mjöl, sen ägg/ost-blandningen och sist ströbrödet.

    11.    Stek rotsellerin i rikligt med olja och smör på hög medelvärme tills du fått fin gyllenbrun yta på båda sidor.

    12.    Servera rotsellerin och purén med picklade lingon och rödlök och toppa med finhackad timjan.