Vegetarisk "julskinka" på miso/sojakokt rotselleri, griljerad på klassiskt vis

Vegetarisk "julskinka" på miso/sojakokt rotselleri, griljerad på klassiskt vis image
Svårhetsgrad Medium
Förberedelse 8 h
Tillagning 1:30 h

Ingredienser

6 personer
    • 700   - 800   g rotselleri
    • 1   dl misopasta
    • 2   dl japansk soja
    • 1   msk salt
    • 1   - 2   msk potatismjöl
    • 1   dl senap
    • 1   msk honung
    • 2   st äggulor
    • 1   - 2   dl ströbröd

Förberedelse

    Gör så här:

    1. Skrubba sellerin under kallt vatten med rotfruktsborste så eventuell sand försvinner.

    2. Lägg selleri i kastrull med miso, soja och salt, fyll på med vatten så det täcker sellerin.

    3. Lägg på lock och koka upp, sänk sedan värmen och låt sjuda i 1 timme.

    4. Ta av från värmen och låt sellerin ligga kvar i spad och svalna, ställ sedan i kyl över natten.

    5. Lyft ur sellerin ur spadet och låt rinna av, torka eventuellt med servett.

    6. Pudra potatismjöl på sellerin och lägg i ugnsfast form.

    7. Vispa ihop senap, honung och äggula, pensla på sellerin och avsluta med ströbröd.

    8. Sätt in i ugn på 225°C i 10-15 minuter, så ströbröd och griljering får fin färg.

    9. Ta ut sellerin och låt svalna, skiva sedan tunt till servering.